Lacul Rosu - Muntii Haghimas

 

 

In urma cu 20 de ani am avut ocazia sa lucrez ca hidrogeolog in Muntii Haghimas, in principal in zona Lacului Rosu, pentru ape plate. Eforturile de atunci s-au concretizat in articolul prezentat la bibliografie [1]. Apele plate din multiple izvoare identificate de noi atunci curg inca pe apa sambetei, un singur izvor, cel din Cheile Sugaului fiing captat la ora actuala si producand apa plata Izvorul Muntelui [3], o marca de interes local. Captarea s-a realizat “cu cantec” ca multe lucruri din tara asta [2].

Recent, de ziua nationala in 2012 am fost la Lacul Rosu din nou (dupa douazeci de ani), am stat 2 zile pline, si inca 2 pe drum de la Bucuresti pana acolo. Lacul Rosu abunda de hoteluri dar mai ales pensiuni asa ca dormitul nu a fost o problema.

Atasam cateva fotografii, cam heterogene ca subiecte. Am pus totusi titluri sugestive, care sa descrie ce e in poze. Cadrele in care apare autorul sunt facute de Maria-Lidia.

Impresia generala a fost nefavorabila, dar poate nu totdeauna trebuie sa vezi uratul ci sa treci peste el si sa ramai cu ce e frumos (desi e din ce in ce mai putin "frumos").

Cheile arata rau, statiunea arata rau, de satul Trei Fantani sa nu mai vorbim.

Pestera Munticelu (Ghiocelu) este complet si iremediabil distrusa si cariera de calcare de "peste drum" este un dezastru ecologic, ca toate carierele si barajele de acumulare din Romania.

Bibliografie:

1.       http://www.haghimas.home.ro/                          (Haghimas Karstic Massif)

2.       http://www.carpati.org/articol/sos_-_salvati_cheile_sugaului-munticelu/35/

3.       http://www.izvorul-muntelui.ro/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografii:

Pestera-Munticelu-complet-distrusa-si-afumata

Pestera-Munticelu-complet-distrusa-si-afumata (a)

Satul-Bicaz-Chei-cariera-de-calcare-vazuta-de-pe-Munticelu  

Lacul-Rosu-vazut-de-pe-Muntele-Ghilcos

Lacul-Rosu-Simetrie-dec-2012

Cirrus-pennatus

Pestera-Suhard 

Izvorul-Cald-satul-Trei-Fantani

Ceahlaul-pe-fundal-din-poienile-Ghilcosului 

Ceahlaul-pe-fundal-de-pe-Ghilcos